Karl Ove Knausgård - A Time For Everything



Nie je asi úplne bežné, aby niekto chválil knihu, ktorú nakoniec ani nedočítal, ale tentokrát sa to stane, pretože presne tak to je. Karl Ove Knausgård je u nás obľúbený vďaka sérii kníh Môj boj. K tým som sa zatiaľ nedostal, ale začal som s úctihodnou buchlou, ktorá vyšla v angličtine pod názvom A Time For Everything. Na zadnej strane má nadšené odporúčania od najlepších, na internetoch má všade minimálne 4 hviezdičky z piatich a mňa, okrem blízko osobného odporúčania, k nej pritiahol ešte aj samotný názov.

A Time For Everything je, prosím pekne, kniha o anjeloch. Autor vzal Bibliu, jej vykladačov z minulosti, pozbieral nejaké reálne historické osobnosti, pomixoval ich s vlastnými mystifikáciami a  napísal túto veľkolepú zmes beletrie, teológie, postmoderny a vlastného, nie veľmi sofistikovaného dedukovania. Skrátka kniha o tom, čo sú anjeli asi za bytosti, aké majú úlohy, čo si myslia, ako sa pozerajú na svoje povinnosti atď... teda ak pripustíme surealistickú hypotézu, že Biblia je niečo, čo treba brať vážne nad rámec bežnej literárnej fikcie. 

Čo sa Knausgårdovi totálne podarilo sú časti, kde na veľkých plochách nádherne ľudsky, mäsite a krvavo prerozprávava známe biblické príbehy, najmä ten o Noem. Tých cca 200 strán, akýsi samostatný román v románe, ktoré nie sú o anjeloch, ale jednoducho o tom, ako asi ľudia žijúci pred onou potopou mali reagovať na jej príchod je skvelých. Fascinujúci zmysel pre detail, kopa nápadov, radosť z čítania. Podobne dobrých je zopár kratších častí, o Ezkielovi a o Sodome a Gomore.

Lenže potom je tu zvyšok knihy, objemovo cca polovica, kde sa Knausgård snaží o teologický traktát, resp. o akúsi popularizovanú verziu teológie, akurát to znie presne tak, ako keď sa kamaráti v krčme po treťom pive začnú pretekať v dedukovaní niečoho načisto nezmyselného. Neochybujem, že aj Knausgårda to bavilo písať, ale pre čitateľa zvonku sú tieto časti knihy v lepšom prípade len nuda, pretože ten detailný štýl v beletristických častiach je tu zrazu mimoriadne otravný, a v horšom prípade sú to jednoducho strašné, protirečiace si, bláboly. Po mesiaci boja som to nakoniec sto strán pred koncom vzdal, lebo už som vedel, že až do konca to už bude len táto tvár knihy. 

Napriek tomu nie strata času. Knausgård píše veľmi konzervatívne, ale dôkladne, tá dobrá polka knihy je jednoducho priveľmi dobrá na to, aby sa človek vyhol celej knihe. A možno, ak sa obrníte trpezlivosťou, alebo máte väčšiu mieru tolerancie bullshitu, než mám ja, dáte aj ten zvyšok. 
Karl Ove Knausgård - A Time For Everything Karl Ove Knausgård - A Time For Everything Reviewed by Rado Ondřejíček on 21 februára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.