Sex Education




Sex Education je novinka v ponuke Netflixu. Veľmi britský seriál o puberťákoch niekde na anglickom vidieku, tradične so skvelými hercami, výbornou hudbou a už samotným názvom a kontextom veľmi predvídateľnou tematikou. Sex, dospievanie, pubiši, objavovanie sa, vymedzovanie sa voči rodičom, nachádzanie citov a tak dále, videli sme to už mnohokrát a spracované na mnoho navzájom nie tak odlišných spôsobov. 
Po desiatich minútach som bol nadšený, lebo tá britskosť vyzerala super sľubne. Sú to vlastne Prci, prci, prčičky natiahnuté na 7 hodín, ale od začiatku je zrejmé, že humor a celková úroveň je niekde úplne inde, aj keď vtipy a zápletky sú vlastne rovnaké. Na konci druhého dielu som však už bol takmer odradený, pretože to začínalo vyzerať, že to ostane len pri pokazených ejakuláciách, grcaní a iných telesných tekutinách. Našťastie, niekde od tretieho dielu ďalej sa Sex Education, postavený na tom, že hlavný hrdina, súc sám neskúsený, má mamu sexuálno-vzťahovú terapeutku a tým pádom začne so sexuálnymi a vzťahovými problémami radiť spolužiakom, začne od prízemnej teenagerskej komédie posúvať smerom k vážnejším veciam a z Prci, prci sa približuje niekam k 13 Reasons Why. 
Od toho momentu seriál silnie každou ďalšou časťou, asi si tvorcovia chceli byť istí, že cez prvú signálnu už namotali dosť divákov, ktorí si potom v očakávaní ešte ďalších, pomerne grafických, súloží nevšimnú, že už sa riešia oveľa vážnejšie témy. Nakoniec z toho vypadne zábavné sledovanie viac pre rodičov než pre decká, troška predvídateľné, ale stále šmrncovné. Vlastne to vôbec nie je také vtipné ako na začiatku, alebo ako sľubuje upútavka, ale to je pre výsledný pocit len pozitívum. Treba prežiť prvé dva diely a potom už budete len vďační.

AKTUALIZOVANÉ O DRUHÚ SÉRIU / 29. 1. 2020

Všetko, čo som pred rokom napísal o prvej sérii platí aj o druhej. Úvod viac na prvú signálnu a potom postupné stemňovanie, až to zrazu prestane byť teenagerský seriál o sexuálnych problémoch, ale je to vzťahová psychologická dráma. Síce stále o teenageroch, ale už opäť viac určená ich rodičom, než im samotným. Tým chcem povedať, že druhá séria Sex Education je minimálne rovnako tak dobrá ako prvá a to napriek tomu, že už nemá možnosť ohurovať originálnosťou svojej prvotnej zápletky o 16 ročnovom synovi sexuálnej terapeutky rozdávajúcom rady svojim spolužiakom. Namiesto toho oveľa viac rieši psychickú stránku dospievania, sexu je v nej čím ďalej menej a dej už je oveľa viac o vnútornom vývine hlavných postáv známych ešte z jednotky, než o tom s kým ako si/by si vrzli. Prvotných 7 hodín zábavy bolo práve rozšírených o ďalších 7 a podľa toho, čo je na ich konci by sm povedal, že nejaké ďalšie ešte budú.



Sex Education Sex Education Reviewed by Rado Ondřejíček on 14 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.