Brexit: The Uncivil War


Jednu vec treba Britom uznať - na to ako sa s celým tým brexitovým referendom hrozne strelili do vlastnej nohy, vedia si z toho aspoň urobiť srandu. Takú cez slzy, cez celé údolie plné horkých, bolestivých sĺz, ale stále srandu. Nakrútili o tom napríklad vtipný film. Volá sa Brexit: The Uncivil War a prednedávnom pribudol na HBO.

Hlavnú úlohu, aj keď to nie je žiadne veľké vysokorozpočtové kino, vzal Benedict Cumberbatch, ten zo Sherlocka, a ešte sa aj nechal namaskovať na plešatého nerda. Hrá Dominika Cummingsa, radikálneho politického marketéra, človeka ktorého nápady mali stáť za úspešnou predreferendovou kampaňou v prospech odchodu Británie z EÚ. Okolo neho ako muža v zákulisí sa potom vystrieda kopa postavičiek, ktoré dobre poznáme z politickej scény a ku všetkým tvorcovia pristúpili s veľkou dávkou škodoradosti.


 Brexit sa dá pozerať ako tragická komédia zo zákulisia politickej kampane, ako taký prvotný ponor do sveta mediálnej manipulácie a ovládania más prostredníctvom jej najnižších pudov. Ak o týchto veciach veľa neviete, už len to bude pre vás fascinujúce pozeranie. Tento film by však musel byť aspoň dvojnásobne dlhý, aby v týhto veciach išiel nejako zásadne do hĺbky. Jeho skutočná sila v krásnej ilustrácii toho, ako sa svet ľudskej tupoty a jej rafinovaného zneužívania v prospech vlastných záujmov zmenil za pár posledných rokov. V tomto ohľade je Brexit ako film ideálnym doplnkom k Snyderovej knihe Cesta do neslobody, o ktorej som tu nedávno písal. Oba kusy umenia, každý svojim spôsobom, hovoria vlastne o tom istom. Je jedno či sa to deje v Rusku, USA, UK, alebo sa to skôr či neskôr bude diať u nás, koniec expertov a pravda-je-niekde-uprostre-izmus prekročili hranicu, za ktorou sú ich nositelia už nielen smiešni, ale aj nebezpeční. O tom je tento výborný deväťdesiatminútový a do aburdnej komédie hodený film s Cumberbatchom aj vážna alarmistická päťstostranová Snyderova kniha.

Brexit: The Uncivil War Brexit: The Uncivil War Reviewed by Rado Ondřejíček on 16 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.