Murder Mountain



Sú seriály na Netflixe, ktoré chcú človeka pobaviť a sú také, ktoré autori postavili na tom, že ho v prvom rade ohúria. Murder Mountain je presne ten druhý prípad. Dokument o odľahlej horskej oblasti v Kalifornii, ktorá sa už desiatky rokov stará o podstatnú časť americkej produkcie marihuany. Zároveň dokument o akýchsi posledných zvyškoch divokého západu, kde spravodlivosť braná do vlastných rúk funguje oveľa viac, než polícia a iné štátne orgány fungujúce v USA a v našej justičnej kultúre ako takej. Akože oblasť v právnom systéme, kde miznú desiatky ľudí, všetci vedia prečo, ale nikomu sa to nechce riešiť. A tretí pohľad, ktorý Murder Mountain prináša, je obraz sveta snažiaceho vyrovnať s tým, že pestovanie marihuany sa v Kalifornii zrazu stalo legálne. A že je to prekvapivo komplikované, keď ste si už zvykli, že robíte veci síce mimo zákon a v permanentnom strese, ale zato s veľkým ziskom. 

Producenti Netflixu už podobných docuseriálov vyprodukovali mnoho, takže majú veľmi premakané rozprávačské remeslo, prelínanie rôznych plánov, aj to že v nejakom momente sa všetko zmení. Vďaka tomu 6 hodín ani chvíľu nenudí, zvlášť ak je fúha faktor taký veľký, ako v tomto prípade. 

Murder Mountain je skvelý doplnok k beletrizovanej drogovej histórii, ktorú priniesli Narcos alebo El Chapo. Taká triezvejšia realita, z ktorej je ešte o to zrejmejšie, že celá tá vojna proti drogám narobila viac zlého ako dobrého. 

Murder Mountain Murder Mountain Reviewed by Rado Ondřejíček on 31 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.