FYRE: The Greatest Party That Never Happened


O festivale FYRE som si priebežne čítal už keď sa to na jar minulého roku dialo. K nám to až tak nedorazilo, ale v skratke išlo o BMG Invest pre bohatých mileniálov. Podnikavý chalanko Billy sa spojil so slávnym raperom Ja Ruleom a vymysleli, že na opustenom ostrove na Bahamách spravia hudobný festival, kde vystúpia veľké hviezdy a 10 tisíc návštevníkov bude bývať v plážových vilách, luxusných domčekoch, žúrovať s top modelkami a celé to bude svinsky drahé, čím sa myslí, že najlacnejšie lístky stáli rádovo tisíce dolárov a najdrahšie boli za štvrť milióna. Ako prvé vzali tie modelky, strávili s nimi víkend na ostrove, nakrútili z toho video. Potom oslovili pár stoviek veľkých influencerov, aby to video za peniaze šírili a vznikla najväčšia mediálna kampaň svojho druhu, promo na generačný event dekády, totálny tlak na dobre zdokumentovaný fenomén FOMO (Fear of Missing Out) a festival bol po pár dňoch vypredaný. Senzácia medzi obyčajnými ľuďmi, investormi aj profesionálnymi promotérmi, neuveriteľné očakávania a veľmi sebavedomí organizátori. Problém bol, že do začiatku ostávalo pár mesiacov a oni v skutočnosti nemali umelcov, catering, vily na pláži, luxusné domčeky, inžinierske siete a vlastne ani ten samotný opustený ostrov, ktorý vraj kedysi patril Pablovi Escobarovi. A tak začal jeden z najepickejších failov tohto tisícročia.




Keď som uvidel, že Netflix má o tom hodinu a pol trvajúci dokument, mal som instantnú radosť, ale nenapadlo mi, že FYRE s podtitulom The Greatest Party That Never Happened bude až taký dobrý. Postavený na výpovediach samotných organizátorov, podvedených návštevníkov, ešte horšie podvedených lokálnych obvyvateľov a robotníkov je to jeden neuveriteľný prúd konštantných zvolaní "Čo ti jebe! Čo ti jebe!". Lebo pozeráte na to a vyzerá to neuveriteľne, ale zároveň viete, že sa to naozaj stalo. Na jednej strane to má obrovský potenciál baviť diváka obyčajnou škodoradosťou, lebo pozerať sa na to ako hlupáci doplácajú na svoju hlúposť, zvlášť keď to sú zbohatlícki hlupáci je skrátka upokojujúce. Ale autori išli ešte oveľa ďalej. FYRE je zároveň kus strašidelný - to ako možno zmanipulovať ľudí a s minimálnymi nákladmi odrbať tú najzvýhodnenejšiu časť spoločnosti je desivým obrazom influencerskej kultúry. To už ani nehovorím o ďalších ponaučeniach, napríklad o ilustrácii povrchovej stierateľnosti civilizačného náteru na nás samých, alebo o jasnom dôkaze, že klapky na očiach fungujú pre každého, nezávisle od vzdelania a peňazí. Je to "Instagram v realite" ako múdro vystihol jeden človek vo filme.

Vedel by som o tom písať veľmi veľa a možno niekde ešte napíšem, lebo námetov na veľké zamyslenie sú tam desiatky. Fakt si to pozrite, úžasná zábava a všetko, čo chcete vedieť o stave vyspelého sveta v roku 2018 v jednom.
FYRE: The Greatest Party That Never Happened FYRE: The Greatest Party That Never Happened Reviewed by Rado Ondřejíček on 24 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.