Derry Girls


AKTUALIZOVANÉ O DRUHÚ SÉRIU, 6. augusta 2019

Ďalších 6 dielov, skôr dielikov, Derry Girls pribudlo na Netflixe. Ďalšie dve a pol hodiny príhod z rovnakého prostredia, s rovnakými protagonistkami, s rovnakým nádherným prízvukom a veľmi podobným humorom. Druhá séria Derry Girls je opäť ľahkou chuťovkou na jeden večer. Je ešte skečovitejšia, než prvá séria, žiadne pokusy o zásadný celkový dramatický oblúk. Veľa situačného humoru, zopár skvostne vtipných momentov a opäť záver, ktorý celé to naoko bezstarostné teenagerské blbnutie vracia do reality Severného Írska v polovici 90. rokov. S takto rozohratými charaktermi a takmer žiadnymi pravidlami, ktoré by obmedzovali, čo sa môže diať a čo už je moc, môžu tvorcovia generovať nové série Derry Girls donekonečna a pokojne aj častejšie. A ja dúfam, že budú.

------------
Skúšam nad tým premýšľať tak, že keby niekto dobre urobil, ale naozaj že dobre urobil, sitcom o problémoch ľudí, alebo aspoň nejakej časti ľudí, žijúcich napríklad niekde na dedine na Východnom Slovensku. By tam zaťahováli, nenávideli Bratislavu, boli by chudobní ale strašne hrdí, rodiny by tam žili v starom dobrom patriarcháte, viac ako školu by si vážili kostol, neverili by na homosexualitu a tak ďalej,  ale celé by to nebolo spravené, akože poďme sa im smiať, ale poďme sa smiať spolu s nimi, poďme zistiť, že prízvuk a odlišné zvyklosti nás vlastne nečinia až tak inými ľuďmi, ako sa nám občas v rámci tradičných prekáračiek zdá. Keby to tu nakrútil niekto, kto si rovnako ako ja myslí, že Horná Dolná je doživotná hanba pre všetkých zúčastnených, v podstate len iná forma prostitúcie, a teda má humoristiké ambície úplne niekde inde, než to čo svojmu planktónoidnému publiku predkladajú slovenské televízie. Teda, keby také vzniklo, bavilo by ma to? A vás? A kto by to tu mal napísať?

Lebo vo verzii Severné Írsko v 90. rokoch ma to bavilo veľmi. Derry Girls je presne ten sitcom z prostredia, aké sa mestským ľuďom zdá viac smiešne, než vtipné. Jeho hrdinkami sú teenagerky vyrastajúce vo všetkej zlobe tradičných hodnôt a predsudkov, navštevujúce dáku kresťanskú školu a to všetko v atmosfére takmer občianskej vojny, cestných blokád, vybuchujúcich bômb a absurdného konfliktu medzi protestantmi a katolíkmi. A je to ohromná sranda, pričom zdôrazňujem, že sa nebudete smiať na nich, ale spolu s nimi. Teda smiať sa začnete až keď si zvyknete na ten brutálny prízvuk, ktorého som sa po celý čas nevedel nabažiť.


Najhoršie na Derry Girls je, že to má len 6 ani nie polhodinových častí. Pozriete za jeden večer, skončiť aj prestať môžete hocikedy, jednotlivé diely na seba nijako zvlášť nenadväzujú. Sú to dobre vypointované skeče, vtipné je tam skoro úplne všetko a fakt som si pri tom častokrát predstavil, že aké by bolo keby niečo podobné vzniklo zo života nejakej slovenskej periférie.

Tento blog bol v poslednej dobe plný drám a kriminálok a ťažkých vecí, tak konečne, tu máte niečo na zásadné odľahčenie. Pevne verím, že k tomu budú postupne prihadzovať ďalšie diely, lebo na týchto šiestich sa tvorcovia nestihli vyčerpať ani zďaleka.
Derry Girls Derry Girls Reviewed by Rado Ondřejíček on 18 januára Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.