Making a Murderer + Evil Genius + The Staircase


Aj inými vecami než pôvodnými seriálmi so starostlivo vymyslenými námetmi sa zaoberajú v Netflixe. Už sa im napríklad celkom dobre rozrástla kolonka s kriminálnymi dokumentárnymi seriálmi. Stane sa niečo hrozné, nejaký zločin, a niekomu napadne, že namiesto bežného spravodajského pokrytia vyšle za aktérmi celý štáb a nechá ho za nimi (s ich súhlasom) chodiť nie deň alebo týždeň, ale celé roky. Pozorujú políciu pri práci, chodia do súdnych siení, nechávajú hovoriť právnikov, obžalobu aj obvinených, obvykle sa snažia udržať si odstup a keď tých pár rokov uplynie, zrazu majú napínavé krimi a parádnu sondu do spoločnosti a jej justičného systému v jednom. V poslednej dobe som písal menej, lebo som hodiny pozeral presne také dva dokumentárne seriály po sebe. A k nim sa hodí zaradiť si ešte jeden, ktorý som videl už pred rokmi.
Ten starší je Making a Murderer, tie dva nové sú Evil Genius a Staircase. Prvý a posledný sú viac o zlyhávajúcej justícii a zákernostiach systému postavenom na tom, že na odsúdenie človeka nepotrebujete ani tak poznať pravdu, ako skôr presvedčiť 12 náhodných porotcov, že ju poznáte a ten v strede začína príbehom chlapíka, ktorý príde do banky s tým, že mu niekto dal na krk bombu a on musí priniesť peniaze, inak tá bomba vybuchne a potom už je to len zamotanejšie a zamotanejšie. 
Keďže sú to všetko skutočné udalosti, ako divák môžete hocikedy podvádzať tým, že si vygooglite koniec, ale garantujem že vám to ani nenapadne. Wikipediu otvárate až na konci, aby ste sa dozvedeli, či náhodou medzičasom nepribudlo k prípadu niečo nové. Hrozne je to napínavé. Jedna vec, že tam máte ľudí ako napríklad spisovateľa Mikea Petersona, ktorý jedného večera našiel ležať polomŕtvu manželku na spodnom konci schodiska, pričom strávil 15 rokov života (z toho 9 vo väzení) presviedčaním, že ju nezabil a ďalší faktor je skvelá filmárska práca, ako je to celé postrihané a vystavané. Vo všetkých troch prípadoch úžasné rozprávačské majstrovstvo na strane štábov. 
Ťažko tvrdiť, že je to pohodové víkendové pozeranie, pretože keď tam niekto čaká na výrok poroty, tak fyzické príznaky úzkosti budete pociťovať spolu s ním, ale čas pri tom ubehne ani neviete ako a je to binge watching v jeho najprvoplánovejšej podstate. Určite skúste aspoň jeden a možno vás to chytí tak, že budete musieť dopozerať aj ostatné a potom ešte všetky, čo existujú.
Making a Murderer + Evil Genius + The Staircase Making a Murderer + Evil Genius + The Staircase Reviewed by Rado Ondřejíček on 20 júna Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.