The Loudest Voice




O všelijakých reálnych ľuďoch už boli nakrútené seriály a napísané knihy. O masových vrahoch, tyranoch a šialených diktátoroch, ktorí vyhladili celé národy, ale aj tak som asi nikdy nevidel nič s odpornejším hlavným hrdinom ako The Loudest Voice. Predstavte si kombináciu pokryteckého kresťanského konzervatívca oháňajúceho sa tradičnými hodnotami a bezškrupulózneho sexuálneho predátora z pozície moci obťažujúceho ženy vo svojom okolí. To všetko zabalené v obale morbídne tlstého, nechutne mastného slintajúceho prasaťa. Posledný križiak Krajiniak skrížený s Harabinom a Harvey Weinsteinom. Skrátka človek o akom s radosťou napíšu vzorový pochvalný článok na Postoji alebo Hlavných správach, poprípade sa ho Štefan Hríb zastane, že mal ťažké detstvo. Tento konkrétny sa volal Roger Ailes, založil televíziu Fox News a The Loudest Voice je príbehom jeho posledných 20 rokov života a zároveň aj televízie samotnej. Najupokojúcejším momentom celého seriálu je samotný úvod, kde tvorcovia prezradia, že to celé končí jeho smrťou, takže čokoľvek sa bude diať ďalej, dá sa na to pozerať s vedomím, že to ten hajzel našťastie neprežije. 

Napriek tomu, počas približne šiestich hodín je to jedno striasanie sa hnusom za druhým. Hlavnú zásluhu na tom má Russel Crowe, ktorý zamaskovaný a obalený tak, že bez mena v titulkoch ho nemáte šancu spoznať, Rogera Ailesa hrá. A hrá ho geniálne. Mimika, gestá, používanie hlasu, reč celého tela... všetko je to v jeho podaní neuveriteľne presvedčivé. Celkovému dojmu navyše výdatne pomáha kamera s množstvom detailných záberov. Úzkosť, ktorú prežívali ženy osamote s Ailesom sa dá krájať. V siedmich dieloch je tuším len jediná ako tak explicitná sexuálna scéna, inak v tomto smere The Loudest Voice funguje ako dokonale nakrútený horror - najstrašnejšie zlo je to, ktoré priamo nevidíme, ale vieme, že tam po celý čas je a môže hocikedy vybehnúť do popredia. Hlavný hrdina si ho nosí so sebou všade, kam sa pohne, zmes odporu a ľútosti sa ťahá každou jednou scénou, v ktorej sa zjaví. 




Okrem Ailesa ako sexuálneho tyrana je seriál aj príbehom Ailesa ako vplyvného kresťanského konzervatívca, nenávistného pokrytca, ktorý podchytil sentimenty americkej bielej spodiny a cez ňu dal priechod svojej paranoji a boju za tradičné hodnoty, predovšetkým za nenávisť voči všetkému, čo ohrozuje jeho postavenie ako rešpektovaného bieleho mača tradične rozhodujúceho o osude celé sveta. Aj keď Me Too sem vlastne ešte ani nedorazilo, táto žurnalistisko-konšpiračná vrstva The Loudest Voice je veľmi dobre zrozumiteľná aj slovenskému divákovi. Čo je troška na škodu samotného seriálu, pre nedostatok času sa jej nedostalo toľko priestoru, koľko by si zaslúžila. The Loudest Voice vyzerá ako seriál o manipulácii verejnej mienky len navonok. V skutočnosti sa o túto tému len tak obtrie a to je škoda. Ak chcete seriál o tom, ako sa robí mienkotvorné televízne spravodajstvo, skúste radšej troška starší Newsroom, The Loudest Voice to berie tak skokovo a príbeh Fox News ako média, na rozdiel od príbehu Fox News ako Ailesovho lovného revíru, predstavuje skôr len v anekdotách, než nejak systematicky. 

Nemôžem povedať, že by som z The Loudest Voice bol vyslovene nadšený. Je to výborný seriál, ale tá dokonalosť je viac remeselného charakteru. Nie je v ňom nič originálne, prevratné, alebo niečo, kvôli čomu by ho mal človek pozerať, ak by nebol o reálnom človeku, ktorého príbeh vás zaujíma. Výborne nakrútené mainstreamové kino s ťaživou a nervydrásajúcou atmosférou, ale odstráňte z neho dotyk reality, Ailesa ako skutočnú osobu, Fox News ako skutočnú telku alebo Donalda Trumpa ako skutočného idiota a ostane vám len taká klasická kostra, akú ste už videli mnohokrát. A pozerať jedine s grcacím kýblikom na dosah. 

The Loudest Voice The Loudest Voice Reviewed by Rado Ondřejíček on 25 októbra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.