The Great Hack



The Great Hack je dokument mapujúci médiami už vcelku dostatočne preosiaty príbeh spoločnosti Cambridge Analytica a jej kapacít rozpoznávať, čo chcú ľudia na internete počuť, ako sa im prihovárať a tým pádom, ako účinne meniť ich názory, volebné preferencie predovšetkým. 

V Netflixe to poňali cez rozprávača - amerického univerzitného profesora, ktorý sa snaží súdne získať prístup k tomu, aké všetky dáta CA o ňom ako o užívateľovi Facebooku zhromaždila, anglickej novinárky, ktorá na kauze dlhodobo pracovala, bývalej analytičky CA, v ktorej sa prebudilo svedomie, jej podobne prebudeného kolegu a CEO celej spoločnosti, ktorý manévruje, mlží a robí všetko preto, aby z toho vyviazol ako slobodný a pokiaľ možno aj stále bohatý občan. V bočných úlohách sa mihnú všelijakí významní brexiťáci, trumpisti, zakladateľ Facebooku a ďalšie celebrity. 

Nie je účelom tohto blogu riešiť samotnú kauzu, len či je to dokument hodný pozerania, ale nedá sa tomu úplne vyhnúť. The Great Hack je publiku predávaný cez očakávania o strašne šokujúcej pravde o svete, v ktorom žijeme, o odhaleniach ako sú naše životy manipulované, ako sme my, sťaby obyčajní občania, zneužívaní mocnými ľuďmi v pozadí, ako je demokracia na kraji priepasti a ako za to všetko môže firma, čo zbiera dáta o našom užívateľskom správaní a cez komplikované algoritmy z toho potom vytvára profily zobchodovateľné s hocikým, kto by rád ovplyvnil verejnú mienku. 




Môj problém s celým dokumentom je, že je to kus taká nafúknutá nuda. To, čo má vyznieť šokujúce  mi nijak zvlášť šokujúce nepríde. Milióny ľudí klikajú na FB na blbosti, neopatrne o sebe trúsia dôverné informácie, niekto ich zbiera, niekto iný z toho robí závery, niekto ešte úplne iný za to platí a snaží sa s tým vyhrať voľby, ale k urnám beztak nakoniec musia ísť osobne tie milióny ľudí a hodiť to tam podľa svojho vlastného názoru. Rozumiem rozhorčeniu, ale v princípe jedinou potenciálne šokujúcou vecou v dokumente je, že CA sľúbila Facebooku, že nejaké dáta zmaže a nezmazala ich, poprípade že sa tvárili, že nepomáhajú brexitovej kampani a pomáhali. Dve hodiny dokumentu, v ktorom sa stále točia tie isté etické poučky, až sa stávajú vcelku banálnymi sú tým pádom normálna zívačka. Ak sa človek práve nevyliahol z vajíčka, tak príbeh Cambridge Analytica a toho, že ľudia čo sa snažia vyhrať voľby sú ochotní platiť za detailné analýzy svojich cieľoviek, mu nemá prečo spôsobovať husiu kožu. Áno, dáta o tom, čo lajkujete boli zbierané a predávané. Fakt niekto ide v roku 2019 na Facebook bez toho, aby to tušil?

Vo finále, The Great Hack je dokument určený presne takým ľuďom, čo kliknú na FB na nejaký test osobnosti, zadajú tam o sebe všetko, čo sa dá a ani im netrkne, že ten kto ten test vytvoril to nerobil s primárnym cieľom ich úprimne pobaviť. Ako dvadsať minútová reportáž, alebo dobre napísaný longread sa to ešte dá, ale stráviť s tým dve hodiny, pozerať sa na afektovanú akože whistleblowerku moralizujúcu pri bazéne v Thajsku je regulérna strata času. 

The Great Hack The Great Hack Reviewed by Rado Ondřejíček on 15 augusta Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.