Guenassia - Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat


Klub nenapraviteľných optimistov bola skvelá kniha. Taká tá, na akú človek narazí tak raz za dva roky, je z nej paf a len čo ju dočíta, už sa hneď teší až od autora vyjde niečo ďalšie. A keď to niečo ďalšie vyjde, vrhne sa na to s očakávaniami a tie nemusia byť vždy naplnené. Predsa len, taká vec sa aj géniom podarí raz za život, nie je veľká hanba, keď sú ostatné knihy horšie, pretože to horšie sa myslí horšie v porovnaní s oným meisterstuckom, čo bol v prípade Jeana-Michella Guenassiu Klub nenapraviteľných optimistov. 
To niečo ďalšie, čo vyšlo v slovenskom preklade sa volá Vplyv Davida Bowieho na životy mladých dievčat. Už len ten názov, vravel som si, musí to byť dobré. 
Stále som si to vravel. 
Aj keď to malo akýsi čudný úvod.
Aj keď sa tam ešte stále nič nedeje.
Aj keď sa zatiaľ troška ešte nudím. 
Aj keď som v polovici a nerozbieha sa to, naopak je to úplne banálne.
Aj keď narazím na zásadný moment, ktorý je podaný tak primitívne polopatistickým štýlom, že by som to čakal skôr niekde v Evite, než tu.
Aj keď sa tam stále nič nedeje a stále je to banálne.
Aj keď už mám len posledné strany a fakt je to nielen banálne, ale aj tak naskrze prázdne a neuveriteľné, a vykonštruované bez toho, aby bolo čo konštruovať. 
A keď už to dočítam, pochopím, že je koniec a už sa to nezlepší. Nerozbehne sa to, nevznikne dobrá zápletka, nebude to napínavé, ani objavné, ani sa nezjaví úžasné majstrovstvo. Nie je to horšia kniha v porovnaní s Klubom. Je to horšia v porovnaní skoro so všetkým, čo som posledné roky čítal. Mohlo by to dostať nomínáciu na Anasoft Literu, ak by bol Guenasssia kamarátom porotcov, také nemastné-neslané je to. 
Je to hrozné sklamanie. Radšej si prečítajte Klub nenapraviteľných optimistov, ak ste ho ešte nečítali. Alebo aj ak ste ho čítali. Nepokazde si Guenassiu, Vplyvu Davida Bowieho na osud mladých dievčat sa vyhnite.


Guenassia - Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat Guenassia - Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat Reviewed by Rado Ondřejíček on 05 novembra Rating: 5

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.